АРХИВИ ПРОДУКТИ УСЛУГИ FREETOOLS

НОРМАТИВНИ Д. БИБЛИОТЕКА LINKLIST


Skype - Алтернативи III

Може би първата по-сериозна поява на алтернатива на Skype беше SST (Secure Shuttle Transport). Този продукт е един от първите криптирани бизнес месинджъри. Той също има Free версия за персонално ползване, на която е посветен отделен сайт. На сайта на производителя се предлагат платени персонална и бизнес версии на SST. Продуктите на Boomerang ползват технологиите за криптиране на RSA.

Free версията е базирана на RSA RC4 криптиране с 128 битов ключ. Corporate версията на продукта предлага 256 битово RSA криптиране с възможност да изградите изцяло независима мрежа със собствен сървър поддържащ до 50 000 абоната. И двете версии са широко разпространени в USA и Европа (поради това сървърът им е натоварен).

Free версията работи с дефолтните настройки, но може да се наложи и ръчно конфигуриране. Чатът и съобщенията преминават през фирмения сървър, а останалите функции (разговори, файл трансфер и пр.) работят IP to IP и така се осигурява END to END криптиране. Не е нужно да се грижите за никакви ключове и настройки по самото криптиране.

SST е печелил множество награди и е широко известен в бизнес средите в USA и Европа. Corporate версията предлага създаване на независима мрежа и множество инструменти за администриране и контрол. Възможностите за детайлни настройки предлагат работа в различни мрежи. Поддръжката на платените версии е на добро ниво.

Сега няколко указания за free версията. Изтеглете я от сайта www.secureshuttle.com и я инсталирайте. След инсталацията ще се стартира меню за регистрация (въведете валиден e-mail, парола и пр.). В края на регистрацията ще бъдете подканен да съхраните account-а. Потвърдете и въведете парола за да не може никой друг да го използва. След това продукта ще се логне към сървъра.

Ако имате проблем с връзката е нужно да влезнете в Preferences / Connection от менюто. Там пуснете автоконфигуриране и после тест на връзката. Ако пак няма връзка рестартирайте компютъра и повторете процедурата. Ако отново няма връзка ще се наложи ръчно да конфигурирате FireWall защитата на компютъра или да я изключите. Може и да настроите програмата да се стартира в режим на Win 98.

Внимателно се запознайте с FAQ раздела на сайта. Ако нямате нужните познания е добре настройките да направи специалист. Ако не разполагате с такъв направете така, че интернетът да идва директно и временно изключете FireWall-a.

Накрая за повишена сигурност отново ще напомним, че е добре да ползвате анонимно IP, да си регистрирате анонимен e-mail, а с него да си регистрирате анонимен акаунт в SST. Съществено предимство е, освен криптирана връзката ви да е и анонимна. Това следва да направят и хората с които ще контактувате. И никакви излишни контакти ...

 

INDEX ЗА НАС КОНТАКТ ВРЪЗКА ФОРУМ

 

ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © SSS ©