АРХИВИ ПРОДУКТИ УСЛУГИ FREETOOLS

НОРМАТИВНИ Д. БИБЛИОТЕКА LINKLIST


Skype - Алтернативи I

Напоследък зачестиха инициативите на различни правителства за следене и контрол на интернет трафика. Тази "кибер-мода" не подмина и България. Интернет вече се следи не само от хакери, кракери и киберловци, но и от правителствените служби. Доколко ефективен е техния контрол и дали цели да следи само престъпността е друга тема, но въпросът както се казва е "принципен" ... Така много физически и юридически лица държащи на своята информационна независимост потърсиха възможности да защитят своята комуникация (разговори, съобщения, e-mail, file-transfer и т.н.).

От самото създаване на Skype в различните специализирани издания се дискутира надеждността му. След придобиване на фирмата от ebay обсъждането придоби големи мащаби. Вече по въпросите за сигурността (несигурността) на този популярен продукт се произнасят всички засегнати, а не само специалистите.

Тук няма надълго и широко да коментираме различните версии за back door, master key, специално разузнавателно средство (черна кутия изработена от самия Skype) и специален интерфейс за правителствените служби... Интересното е, че почти всички версии за несигурността на Skype не атакуват криптирането, протокола и технологията му, а най-вече това, че Skype е черна кутия...

В средите на специалистите отдавна не стои въпросът за сигурността на Skype. След закупуването на фирмата от американска компания няма съмнение, че NSA е принудила Skype да открехне задна вратичка. Представители на Европол пък скоро се хвалеха, че Skype вече не ги притеснявал, a висш представител на правителството на Австралия в прав текст заяви пред медиите, че Skype се подслушва без проблем.

В тази обстановка търсенето на алтернативи на Skype става все по-актуална задача. Когато се коментира въпросът за Skype-алтернатива на първо място обикновено се поставя въпросът за сигурността. В тази връзка и ние направихме специализирано проучване, а в няколко последователни статии ще поместим нашите изводи.

Решихме да не започваме с широкоизвестния Zfone, тъй като той е още бета версия и създава доста проблеми. От няколкото други продукта на които се спряхме единствено Brosix предоставя free версия с 256 битово AES криптиране. Тъй като е спечелил вече няколко престижни световни награди (Best IM 2009, Best IM 2010 и др.) за своите достойства на корпоративен месинджър, Brosix вече е известен в бизнес средите. За обикновените потребители обаче той въобще не стои като алтернатива на Skype.

Но, той е точно това и то не само в бизнес план. Ако търсите free продукт за криптирани разговори, криптиран чат, криптиран обмен на файлове, криптирани видеоразговори, бяла дъска, споделено сърфиране и пр. екстри, то Brosix e едно много добро решение. Не казвам отлично понеже е made in BG, а ние българите говорим за себе си с присъща скромност.

Сега няколко думи за free версията. Изтеглете я от сайта www.brosix.com и я инсталирайте. После си регистрирайте account (като на всеки стандартен месинджър) с e-mail и парола. Да не забравите да изключите автоматичното вписване. Понеже си говорим на тема сигурност трябва да подчертаем, че е редно да изключите и съхраняването на чат съобщения (историята). Връзката при чат преминава през Brosix сървъра, тъй като можете да оставите съобщение и в офлайн режим. Всички останали функции обаче работят IP to IP, което гарантира END to END криптиране.

За всички, които искат повече контрол и екстри е предназначена бизнес версията. Тя ви предоставя възможност да изградите своя частна IM мрежа. Множество фирми вече са закупили лицензи. Последните се добавят по 5 или 10 в пакет. Цената е на месец, но е съвсем приемлива дори за BG. Тъй като фирмата D-Bross е разработчик на custom софтуер, може да поискате и нещо по-така, както ви се иска.

Накрая за да сте сигурни, че нещата са "принципно" наред е добре да ползвате анонимно IP, да си регистрирате анонимен e-mail, а с него да си регистрирате анонимен акаунт в Brosix. Голямо предимство е, освен криптирана връзката ви да е и анонимна. Ако това направят и хората с които ще контактувате би повишило надеждността на вашата комуникация. И никакви излишни контакти ...

Всъщност, ако тези принципни мерки ги приложите при Skype, ще направите почти невъзможна евентуалната интервенция, но все пак въпросът е "принципен" ...

 

INDEX ЗА НАС КОНТАКТ ВРЪЗКА ФОРУМ

 

ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © SSS ©